Kde domov můj: Happening za bezbariérové bydlení pro lidi s postižením v Praze

Ve středu 2. května od 16.00 proběhne v parku na Pankráci nedaleko Café na Půl cesty happening spojený s přespáním lidí s postižením, jejich asistentů a přátel ve stanech v parku na Pankráci. Akce upozorňuje na zoufalou situaci lidí s postižením při hledání bezbariérových bytů v Praze.

Kontaktní osoba: Jitka Svobodová, vedoucí služby sociální rehabilitace Asistence, o.p.s. mobil: 739 560 211 / jitka.svobodova@asistence.org

V porovnání s regiony je Praha pro člověka na vozíku ideálním místem k žití. Město investuje nemalé částky do odstraňování bariér ve veřejné dopravě, která je pro lidi s postižením zdarma, jsou tu dobře dostupné sociální služby, otevření zaměstnavatelé a široké spektrum pracovních příležitostí, bohaté kulturní vyžití, minimum předsudků.

Mladí lidé s postižením v Praze studují na speciálních a vysokých školách, osamostatňují se, když bydlí na internátech a kolejích. Toto vše jim je ale po ukončení studia málo platné, protože zde není dostupné bezbariérové bydlení.

Akční skupina lidí na vozíku a lidí z Asistence, o.p.s. se snaží na situaci nejenom upozornit, ale pokouší se i o provizorní řešení. Na webových stránkách www.bezbabyty.cz se mohou zapojit majitelé nemovitostí a nabídnout byty s bezbariérovým přístupem k pronájmu. Najdete zde také konkrétní lidi, kteří bydlení v Praze hledají a se kterými se můžete setkat na happeningu ve stanech.

16.00 – stavění provizorního bydlení v podobě stanů

17.00 – debaty o koncepci sociálního bydlení v Praze, o životě s osobní asistencí ve vlastním bytě nebo spolubydlení

19.00 – posezení u ohně s kytarami

22.00 –  uložíme se ke spánku ve stanech a vyzkoušíme toto řešení bytové nouze

Akce se připojuje k Evropskému dni nezávislého života lidí s postižením (5.května).

Koná se pod záštitou místostarostky MČ Prahy 4 Mgr. Ivy Kotvové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *